Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Τι λένε οι ψυχίατροι για τον πάντα τσιτωμένο..., Ηλία Κασιδιάρη


H είσοδος της Χρυσής Αυγής στην πολιτική σκηνή και στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν το iefimerida.gr δημοσίευε το άρθρο που ακολουθεί, ήταν τότε ακόμη «νωπή», αλλά η εγκληματική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου και των συντρόφων του είχε αρχίσει ήδη να δίνει τα πρώτα δημόσια σημάδια του σκηνικού βίας που επρόκειτο να εντείνει και να ωθήσει στα άκρα, τα οποία βιώνει το πανελλήνιο τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Γράφαμε τότε:
Η επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη σε δύο εκλεγμένες εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου εισήγαγε βίαια σήμερα την Ελλάδα στον σκοτεινό, βίαιο κόσμο της Χρυσής Αυγής. Η συμπεριφορά αυτή του εκπροσώπου του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου φέρνει στην επιφάνεια τη βία που συγκροτεί την Ακροδεξιά ιδεολογία. Το iefimerida.gr προσπαθεί να καταγράψει το ψυχολογικό προφίλ του νεοφασισμού και γιατί η βία είναι συνώνυμο αυτής της ιδεολογίας.

Ενας ξεχασμένος πολιτικός λόγος
Το τελευταίο διάστημα ένας άλλος, ξεχασμένος, πολιτικός λόγος μοιάζει να ξεχύνεται μέσα από τα εγχώρια έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως απόρροια μιας γενικότερης ανόδου των ακροδεξιών κινημάτων στην Ευρώπη.

Ένας λόγος που, εκμεταλλευόμενος την παραπαίουσα κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της Ελλάδας (ανεργία, εγκληματικότητα, φόβος επικείμενης κατάρρευσης, ξενοφοβία), προκαλεί τη σαγήνη ή την αποστροφή, μέσω μιας «αγριεμένης» προπαγανδιστικής ρητορικής που στοχεύει κατευθείαν στο θυμικό του αποδέκτη της, παρακάμπτοντας κάθε λογική διεργασία.

Πρόκειται για μία μορφή προτρεπτικού πολεμικού λόγου της άμεσης δράσης και της εκτάκτου ανάγκης, που έλκει την καταγωγή από τον πατέρα του σύγχρονου πολιτικού μάρκετινγκ, Γιόζεφ Γκαίμπελς και αποτελεί τη βάση όλης της σύγχρονης μεταπολεμικής πολιτικής ρητορικής, σοσιαλιστικής ή ακόμη και κομμουνιστικής. Ζητούμενο; Ο μετασχηματισμός των ατόμων σε δυνάμει πολεμιστές, έτοιμους να θυσιαστούν στο βωμό ενός κοινού πεπρωμένου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην ελληνική αρχαιότητα, οι προτρεπτικοί λόγοι εκφωνούνταν ενώπιον των πολεμιστών πριν τη μάχη, εν είδει λεκτικού ντοπαρίσματος Η ψυχολογία των φασιστών

«Ο φασισμός είναι ένας πολύ σοβαρός και ύπουλος κίνδυνος. Δεν μπορεί να τον πραγματευτεί κανείς με απλές αναλογίες. [...] Ο φασισμός είναι ένα αντικείμενο που μας υποχρεώνει να τον στοχαστούμε κυριολεκτικά, αναλυτικά, πολιτικά».

Έτσι απευθυνόταν στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας Λε Μοντ το 1976 ο Γάλλος σημειολόγος και θεωρητικός της λογοτεχνίας Ρολάν Μπαρτ σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς. Αφορμή; Η προβολή στις παρισινές κινηματογραφικές αίθουσες της περίφημης ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη Πιερ-Πάολο Παζολίνι με τίτλο «Σαλό». Θέμα της ταινίας; Τέσσερις Ιταλοί φασίστες, εκπρόσωποι των βασικών μορφών εξουσίας (κοινωνικής, πολιτικής, θρησκευτικής και δικαστικής), κλείνονται σε ένα παλάτι της βόρειας Ιταλίας του 1944, την επομένη της πτώσης του Μπενίτο Μουσολίνι, με σκοπό να επιδοθούν απρόσκοπτα στις ακραίες αιμομικτικές, σαδομαζοχιστικές ακόμη και κοπρολαγνικές ορέξεις τους. Θύματα της απάνθρωπης βιαιότητάς τους δεκαοκτώ «επίλεκτοι» νέοι και νέες, που είχαν απαχθεί από τις οικογένειές τους γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό.
Προς τι όμως η προειδοποίηση του Ρολάν Μπαρτ; Τι «είδε» ο Γάλλος διανοούμενος στην εν λόγω ταινία, το οποίο είχε διαφύγει της προσοχής των περισσοτέρων; Μα πολύ απλά, το γεγονός ότι ο Παζολίνι επέλεξε να ταυτίσει με τρόπο απλοϊκό και απερίσκεπτο το πολιτικό φασιστικό σύστημα με τη σεξουαλική διαστροφή, ως εάν το ένα να συνεπαγόταν το άλλο.

Πράγματι, είναι δυνατόν να υπάρχει φασισμός στις ποικίλες μορφές σεξουαλικής διαστροφής, είναι δυνατόν η επιθυμία να επιβάλλεται με φασιστικό τρόπο στο σεξουαλικό παρτενέρ, όπως επίσης είναι εξίσου δυνατόν ένας φορέας της φασιστικής ιδεολογίας να είναι και σεξουαλικά διεστραμμένος. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι το ένα συνεπάγεται αναγκαστικά το άλλο. Η σεξουαλική διαστροφή μπορεί να ευδοκιμήσει σε κάθε λογής κρεβατοκάμαρες ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων – ακροαριστερές, αριστερές, κεντροαριστερές, κεντροδεξιές, δεξιές, ακροδεξιές – και είναι μέγα λάθος να μειώνεις τον κίνδυνο του πραγματικού πολιτικού φασισμού σε μία σειρά αποκλινουσών σεξουαλικών συμπεριφορών.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι διόλου απίθανο να έχει όντως κάποια βάση η κινηματογραφική λογική του Παζολίνι και τούτο για ορισμένους λόγους που άπτονται των ψυχολογικών υποδομών του φασισμού, όπως αυτός αναπτύχθηκε ιδεολογικά και συμπεριφορικά ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα – εποχή κατά την οποία αναπτύχθηκε, ίσως όχι τυχαία, και η επιστήμη της ψυχανάλυσης, η οποία μοιάζει να γεννήθηκε για να εξηγήσει και να επιλύσει τέτοιου τύπου προβληματικές μορφές καθήλωσης και εκδήλωσης της επιθυμίας που μπορούν να γεννήσουν κάθε λογής φασισμούς.

Η φαντασίωση ενός ομοιογενούς, στρατιωτικοποιημένου σώματος
Από τα Ελεύθερα Σώματα (Freikorps), δηλαδή τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές μονάδες που έδρασαν κατά την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και αποτέλεσαν τη βάση του ναζιστικού κινήματος, μέχρι το σώμα των SS, τα υπερμεγέθη μνημεία του αρχιτέκτονα και δεξιού χεριού του Χίτλερ, Άλμπρεχτ Σπέερ, και τις «μυθοποιητικές» προπαγανδιστικές κινηματογραφικές ταινίες της Λένι Ρίφενσταλ, τις οποίες χρημοτοδοτούσε το γερμανικό Υπουργείο Δημόσιας Διαφώτισης και Προπαγάνδας υπό τον Γκαίμπελς, το όραμα του γερμανικού εθνικο-σοσιαλισμού μοιάζει το ίδιο και το αυτό: η μετατροπή των μεμονωμένων ατόμων, μέσω της εφαρμογής μελετημένων μεθόδων ψυχο-κοινωνικής μηχανικής, σε ένα ενιαίο, στέρεο, ομοιογενές σώμα εργατών-πολεμιστών ή, για να το πούμε διαφορετικά, σε μία θηριώδη μηχανή παραγωγής και καταστροφής κινούμενη προς την επίτευξη ενός κοινού, υψηλού σκοπού.

Έχει πράγματι χυθεί πολύ μελάνι γι' αυτήν τη φασιστική φαντασίωση ενός σώματος καθαρού, εξαγνισμένου από κάθε χαμερπή φυσική κλίση ή ροπή του
. Ενός σώματος πλήρως ηθικοποιημένου και εμποτισμένου από τα υψηλά ιδανικά της φυλής, του αίματος και της γης ως ύστατης μήτρας. Κάθετί το σωματικό απορρίπτεται και απωθείται ως κάτι το ενοχλητικό, ως κάτι ρυπαρό που δεν ανταποκρίνεται στον υψηλό Στόχο.

Ως γνωστόν, όμως, ό,τι καταπιέζεται και απωθείται αναπόφευκτα επιστρέφει υπό διεστραμμένη μορφή και ψάχνει να βρει τρόπους να βγει προς τα έξω. Και σχεδόν πάντοτε βγαίνει. Αυτή ακριβώς η απονέκρωση του σώματος και των λειτουργιών του, μέσω της εκγύμνασης και της τελειοποίησής του, βρίσκεται στη βάση κάθε φασιστικού ιδεώδους, το οποίο βλέπουμε να αναπαράγεται και στη δική μας ελληνική «περίπτωση» με τις ομάδες φουσκωμένων μαυροφορεμένων στρατιωτών της εγχώριας ακροδεξιάς που παρελαύνουν στρατιωτικά συντεταγμένοι σε ένα κοινό σώμα-μηχανή, διαδηλώνοντας μία κοινή ταυτότητα και ένα κοινό σκοπό.

Η επινόηση ενός απόλυτου Εχθρού
Ζωολόγοι έχουν παρατηρήσει πως ορισμένα είδη πτηνών επιδίδονται σε ένα ιδιότυπο θέατρο, το οποίο αποδεικνύεται απολύτως ουσιώδες για τη διατήρηση της ομάδας και της οργάνωσής της: ακόμη και όταν δεν τελούν υπό το καθεστώς απειλής, επινοούν ένα φανταστικό εχθρό-εισβολέα, απέναντι στον οποίο τα μεμονωμένα μέλη της ομάδας συστρατεύονται, αναπτύσσοντας έτσι μία κοινή εμπειρία και συσφίγγοντας τους μεταξύ των δεσμούς. Εκγυμνάζονται στην ομοιογένεια και στη σύσφιξη της κοινωνικής συνοχής.
Η διάκριση μεταξύ φίλου και εχθρού βρίσκεται στις απαρχές κάθε εκδοχής της φασιστικής ιδεολογίας, μη εξαιρουμένης και της ελληνικής περίπτωσης, η οποία καθόλου δεν πρωτοτυπεί αναπαράγοντας όλα τα στερεότυπα σχήματα εξόντωσης του Άλλου (του μετανάστη, του αλλόθρησκου κ.ο.κ.).

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο εχθρός είναι πάντοτε ανυπόστατος ή αποκύημα νοσηρής φαντασίας. Το νοσηρό σε αυτή την περίπτωση έχει να κάνει με την παρανοϊκή μεγέθυνση και γενίκευση της απειλής, η οποία απαγορεύει την ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες εξάρσεις βίας.
Άλλωστε, η ψυχανάλυση μας μαθαίνει πως χαρακτηριστικό της παράνοιας είναι ο άκρατος φόβος ο οποίος μεταμφιέζεται σε μανία καταδίωξης. Σε κάθε περίπτωση, ο Άλλος είναι σχεδόν πάντοτε το πρόσχημα που επιτρέπει στο άτομο να διαχειριστεί την προσωπική κρίση του και την προβληματική σχέση του με τον εαυτό του: ανίκανο να επιλύσει τη δική του προβληματική δομή που το απειλεί με αποδιοργάνωση, το άτομο στρέφει την ψυχική ενέργειά προς τα έξω, υπό μορφή επιθετικότητας, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ ψυχικής οργάνωσης και άρα τάξης στο χάος των εντάσεων που γεννά ο φόβος.

Περί νεοφασιστικής ρητορικής
Ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα των ανά τον κόσμο ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων είναι πως τα δημοκρατικά καθεστώτα, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί και διαμορφωθεί στις σύγχρονες μεταβιομηχανικές κοινωνίες του ύστερου καπιταλισμού, αποδεικνύονται φασιστικότερα του φασισμού, στο βαθμό που υποτάσσουν τους λαούς στην κυριαρχία του κεφαλαίου και των χρηματο-οικονομικών κριτηρίων του.

Ένα επιχείρημα ιστορικά καθόλου άστοχο, που έχει γίνει μάλιστα καραμέλα στο στόμα όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών, το οποίο όμως δεν είναι διόλου καινούργιο, καθώς απηχεί το – ήδη από τη δεκαετία του τριάντα – επιτακτικό αίτημα της συντριβής της αστικής κοινωνίας και του πολιτισμού της, η οποία μεταφράζει τα πάντα με κεφαλαιοκρατικούς όρους.

Εδώ, ακριβώς, ελλοχεύει ένας πολύ σοβαρός κίνδυνος ενδεικτικός του δισυπόστατου ρόλου που διαδραματίζει ο πολιτικός λόγος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έχοντας αποσπαστεί από τις αληθινές διαστάσεις της κοινωνικής πραγματικότητας, ο πολιτικός λόγος, είτε προέρχεται από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, έχει καταστεί κενός νοήματος: τα σημαίνοντα που παράγει δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικότητες, αλλά σε στατιστικά δείγματα που αντικατοπτρίζουν το εύρος και τη δύναμη της θεαματικοποιητικής λειτουργίας των media.

Ο πολιτικός, μιντιακά διαμεσολαβημένος, λόγος είναι ό,τι είναι οι δείκτες του χρηματιστηρίου για την οικονομία: δεν αντανακλούν πραγματικά δεδομένα (πραγματικό χρήμα), αλλά δυνάμει τιμές ικανές να προκαλέσουν την ευημερία ή την κατάρρευση. Δεν θα ήταν υπερβολικό, λοιπόν, να πει κανείς πως όπως ακριβώς κάνουμε λόγο για οικονομική κερδοσκοπία, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε λόγο και για ρητορικο-πολιτική κερδοσκοπία. Σημασία έχει να λέγονται πράγματα, να διατηρείται η ροή του λόγου συνεχής. Όσο για το νόημα, ποιος νοιάζεται γι' αυτό;

Ας μην παραπλανάται όμως κανείς. Σε έναν άκρως εκτεχνολογισμένο και οικονομικά καθορισμένο κόσμο, η ιδεολογία, τα σύμβολα, η γραφική επίκληση αρχαϊκών μύθων περί φυλετικής καταγωγής και οι θεατρινίστικοι χαιρετισμοί δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα. Το γλάσο που απλά νοστιμεύει κατάτι τον κυρίως κορμό. Η λαϊκή νομιμοποίηση και η ενεργός εμπλοκή των (νεο)φασιστικών κομμάτων στα πολιτικά πράγματα θα σηματοδοτήσει αναπόφευκτα και την ιδεολογική έκπτωσή της. Η καπιταλιστική οικονομία ανέκαθεν υπήρξε ισχυρότερη της ιδεολογίας και αυτή η διαπίστωση δεν πρόκειται να διαψευστεί τώρα.

Και τούτο διότι υπάρχει ένας ενεργειακός διάβολος ονόματι «Καπιταλισμός», ο οποίος έχει την ικανότητα να κεφαλαιοποιεί τα πάντα, ακόμη και την ίδια του την κατάρρευση, να ενσωματώνει ακόμη και φαινόμενα αντίθετα προς αυτόν.

Το μόνο πρόβλημα, και πρόκειται για πραγματικά σοβαρό πρόβλημα, είναι ο ελεύθερος χώρος που ανοίγεται και προσφέρεται για δράση σε τυφλωμένους «επικίνδυνους» ανθρώπους και ανεξέλεγκτες ψυχολογίες, προκειμένου να ξεδιπλώσουν ελεύθερα την προβληματική δομή τους, την οποία έρχεται να νομιμοποιήσει άτυπα το νοσηρό κοινό αίσθημα ενός λαού σε αποσύνθεση. Ενός λαού σε παραλήρημα που πρέπει επειγόντως να καθίσει – και ίσως να μην ξανασηκωθεί ποτέ – στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι...

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013

Θλιβερή επέτειος: Εκείνο το πρωί σαν σήμερα που δολοφονήθηκε ο Παύλος Μπακογιάννης στην καρδιά της Αθήνας


Καθώς αυτές τις μέρες η χώρα συγκλονισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο δρόμο, στην Αμφιάλη, πολλοί σπεύδουν σήμερα να αποτίσουν φόρο τιμής στον Παύλο Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε σαν και σήμερα πριν από 24 χρόνια.


26 Σεπτεμβρίου του 1989, στις 7.58 το πρωί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μαέστρος του διαλόγου για την διακομματική ενότητα, περπατάει προς το γραφείο του στην οδό Ομήρου. Μόνος. Το προηγούμενο βράδυ είχε ξενυχτήσει σε συζητήσεις με τον Συνασπισμό και επέμενε να ξεκουραστεί ο άνδρας της συνοδείας του που είχε ταλαιπωρηθεί πλάι του. Φτάνοντας στο γραφείο του, καθώς ανέβαινε τα σκαλιά της εισόδου τον περικυκλώνουν οι ίδιοι του οι δολοφόνοι. Του έριξαν 4 σφαίρες με την τελευταία να κόβει το νήμα της ζωής του. Λίγο αργότερα στον Ευαγγελισμό ξεψύχησε ο πολιτικός και δημοσιογράφος με τη μακρά δημοκρατική αντιστασιακή δράση, που υπήρξε προβεβλημένος και απόλυτα στοχοποιημένος ταυτόχρονα. Ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, γαμπρός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, συνομιλητής όλων των πολιτικών αρχηγών.


Η Ελλάδα παγώνει, το χτύπημα της τρομοκρατίας έχει πετύχει έναν στόχο που κανονικά θα έπρεπε να είναι απρόσβλητος. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που κατέθεσε στη δίκη της 17 Νοέμβρη, στο σημείο βρίσκονταν Σάββας Ξηρός ο Ηρακλή Κωστάρη και ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Στην προκήρυξη που ακολούθησε από τη 17 Νοέμβρη ο Παύλος Μπακογιάννης κατηγορείτο ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση Κοσκωτά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κάποιο σημειό: «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης»

Ομως ο ρόλος του στην συγκυβέρνηση φαίνεται πως είχε ενοχλήσει σαφώς αρκετούς. Εγραφε ο Στέλιος Κούλογλου δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Μπακογιάννη: «Το καλοκαίρι του '89 ο Παύλος Μπακογιάννης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ΝΔ- ΣΥΝασπισμού για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζανετάκη. Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για το «βρώμικο '89», η εθνική συνενόηση ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα του Μπακογιάννη, που μερικές εβδομάδες πριν την δολοφονία του εισηγήθηκε ως βουλευτής της ΝΔ το νομοσχέδιο για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου. Γιατί η 17 Νοέμβρη επέλεξε να δολοφονήσει αυτόν τον άνθρωπο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, την ημέρα που η Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά;»

Σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για την επέτειο δολοφονίας του Μπακογιάννη, μέσω facebook χωρίς λόγια αλλά μόνο με μια φωτογραφία. Αυτή που ακολουθεί.

Αυτός ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης

Για τη ζωή και το έργο του Παύλου Μπακογιάννη έγραψε ο Ηλίας Στουραϊτης, Ιστορικός, υπεύθυνος Οργάνωσης, Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης του ιδιωτικού αρχείου «Παύλος Μπακογιάννης»

«Ο μικρός Παύλος μεγαλώνει στα χωριά της Ευρυτανίας την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου. Το πείσμα του Παύλου ήταν μεγαλύτερο από την οικονομική κατάσταση της οικογένειας του και καταφέρνει να σπουδάσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κάνοντας διάφορες δουλειές μαζί με τον αδελφό του. Τα δύσκολα χρόνια της Ευρυτανίας ήταν πάντα στο μυαλό του. Ακόμα και η πτυχιακή εργασία του έχει ως θέμα το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρυτανίας. Το πείσμα του για μόρφωση, έρευνα και μάθηση τον στέλνει στην τότε Δυτική Γερμανία. Το παράξενο όλων είναι ότι δε γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα. Ούτε αυτό στάθηκε εμπόδιο. Οι δουλειές του ποδαριού του και η καθημερινή τριβή με τον κόσμο του έδωσαν τη δυνατότητα και τη γλώσσα να μάθει και μεταπτυχιακές σπουδές να ξεκινήσει.

Η ανάληψη της θέσης του Διευθύνοντα Συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας του Μονάχου του δίνει τη δυνατότητα να έχει καθημερινή επαφή με τους Έλληνες της Γερμανίας. Ο Παύλος Μπακογιάννης γράφει στίχους για τραγούδια της ξενιτιάς και της εργατιάς για τους ομογενείς μαζί με το φίλο του Μπάμπη Πραγματευτάκη και τους ενημερώνει για τα καθέκαστα της πατρίδας τους. Δε μένει μόνο εκεί. Γράφει και παιδικό βιβλίο με τίτλο: «Οι από πάνω» στα γερμανικά και ελληνικά. Πολλές ώρες δουλείας στο γραφείο του. Σημειώσεις παντού και για κάθε θέμα. Όλα πρέπει να είναι υπό έλεγχο και κάθε είδηση πρέπει να μεταδίδεται σωστά.

Η ελληνική δικτατορία βρίσκει τον Μπακογιάννη στο αεροδρόμιο για την Ελλάδα. Το άκουσμα αυτής της είδησης κάνει τον Μπακογιάννη να επιστρέψει στα ραδιοφωνικά του καθήκοντα και να ξεκινά ένα αγώνα εναντίον της. Επαφές με πολιτικές ομάδες του εξωτερικού, συναδέλφους από άλλες χώρες, συνεντεύξεις σε έντυπα και τηλεόραση είναι μερικές από τις κινήσεις του. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανοίγει την «υπόθεση Μπακογιάννη» και οι πληροφορίες για το πρόσωπό του είναι συνεχείς. Ο Μπακογιάννης χάνει την ελληνική ιθαγένεια, αλλά ο αγώνας του φουντώνει. Αποσπάσματα από την εκπομπή του αναμεταδίδονται από την Deutsche Welle και στην Ελλάδα το όνομά του γίνεται γνωστό. Ο καυστικός του λόγος έκανε τη Χούντα να τον φοβάται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα που έφτιαξε στις 31/12/1969 ειδικά για τη Χούντα: «Αρχή μηνιά και αρχή χρονιά την πάθαν στο Παρίσι. Ψήφο δεν πήραν ούτε μια και κορυφώθηκε η κρίση γιατί σε όλων πια τα όμματα άλλη εικόνα δεν φαντάζει πως τα ανθρώπινα τα δικαιώματα συνέχεια το καθεστώς παραβιάζει. Στο Παρίσι πήγες πάλι, Πιπινέλη, δίχως διόλου να ντραπής για της Χούντας σου το Χάλι, Πιπινέλη δέχτηκες να εκτραπής Στο Παρίσι τάβρες σκούρα, Πιπινέλη, ρεζιλεύτηκες και συ Πιπινέλη, καμώνεσαι πως δεν σε μέλει για το κατάντημα Αααχ... συμφορά μεγάλη ντροπή στο Παρίσι χαλασμόοος Αααχ... διώξανε τη Χούντα, τη Χούντα ντροπή στην Αθήνα κομπασμός. Η Ευρώπη φωνάζει πολύ και η Χούντα απειλεί Την καθίσανε μια στο σκαμνί τελείωσε η υπομονή Τα είπε στα γαλλικά ο Πιπινέλης καλά, αλλάααα...

Συμφορά μεγάλη, μεγάλη ντροπή, στο Παρίσι χαλασμός...». Ο Μπακογιάννης ολοκληρώνει λίγο πριν το τέλος της Χούντας τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: «Στρατοκρατία στην Ελλάδα».


Η Μεταπολίτευση βρίσκει τον Παύλο Μπακογιάννη στην Ελλάδα παντρεμένο με δύο παιδιά και Αναπληρωτή Διευθυντή της ΕΙΡΤ. Μια θέση που του εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Διευθυντής της ΕΙΡΤ ήταν ο Δημήτρης Χόρν. Η παραμονή του, όμως, ήταν μικρή. Αποφάσισε σύντομα να αποχωρήσει: «Νομίζω πως η καλλίτερη υπηρεσία που προσφέραμε, ο κ. Χορν και εγώ, ήταν να κρατήσουμε το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση μακριά από κομματικούς επηρεασμούς και κομματικές επιδράσεις». Όμως, ο κομματικός παράγοντας αποτελεί μελανό σημαείο και η αποχώρησή του επιβεβλημένη.

Έπειτα, αρθρογραφεί και γράφει βιβλία με θέματα την πολιτική, την κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, την παιδεία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την αναδιοργάνωση της διοίκησης, την οικονομία, το περιβάλλον κ.α. Ο λόγος του τις περισσότερες φορές επικριτικός. Η δημοκρατία δε φαίνεται να βαδίζει προς μια θετική πορεία, αλλά γίνεται κακέκτυπο της Χούντας. Τα αποφθέγματα που βγαίνουν από τα κείμενα του Μπακογιάννη είναι πολλά:

«Η δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα που δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι», «Μπορούμε και διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε», « "το ήθος της πολιτικής" είναι και προοπτικά γίνεται ήθος της κοινωνίας», «Οι φράσεις που επαναλαμβάνονται στομώνουν την κριτική σκέψη», «Σκέψου πόσο κακό έχουν κάνει τα δόγματα στην πρόοδο της ανθρωπότητας» «Ανανέωση σημαίνει επικοινωνία και όχι παραπλάνηση», «Κράτα λοιπόν όσο μπορείς ελεύθερη τη ψυχή και το μυαλό σου, ανοιχτά και για τις αυριανές σκέψεις και ιδέες σου».

Ο Μπακογιάννης επικρίνει τον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας: «πρώην υμνητές της Χούντας έχουν μεταβληθεί σήμερα από τις στήλες εφημερίδων σε κήνσορες της δημοκρατίας και των δημοκρατών. Έτσι, έχει αναπτυχθεί ένα είδος υποδημοσιογραφίας, που δυστυχώς καλλιεργείαται και κατευθύνεται ακόμα από αξιωματούχους του κόμματος που κυβερνάει». Θέλει μια δημοσιογραφία με κανόνες. Ο δημοσιογράφος να κάνει ενδελεχή έλεγχο και διαρκή έρευνα για να μπορεί να παρουσιάσει ένα θέμα. Καυτηριάζει, επίσης, και την πολιτική πραγματικότητα της εποχής του:«Ο Έλληνας ψηφοφόρος γνωρίζει την αδυναμία του να επιβάλλει τη θέλησή του στο κόμμα και γι' αυτό χρησιμοποιεί τις εκλογές ως επιχείρηση τιμωρίας ή εκδίκησης. Χρησιμοποιεί τη ψήφο περισσότερο με αρνητική έννοια παρά με πολιτική». Τα παραδείγματα πολλά, οι σκέψεις του πολλές. Το περιοδικό «Ένα» αποτυπώνει την επιτυχία των όσων θέλει να προσδώσει στο κοινό με τις μεγάλες του πωλήσεις. Ο Κοσκωτάς, όμως, είχε αντίθετη γνώμη και τον απομακρύνει από το περιοδικό.

Ο Μπακογιάννης εντάσσεται στην πολιτική σκηνή με σκοπό να αναμορφώσει τη γενέτειρά του. Κάνει συνεχείς έρευνες για να μπορέσει να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για της Ευρυτανία. Καταφέρνει να κερδίσει τη μονοεδρική της Ευρυτανίας, έχοντας κερδίσει ουσιαστικά τις εντυπώσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Ο Μπακογιάννης θέλει πραγματικά να αλλάξει την Ευρυτανία. Παράλληλα, εισηγείται στη Βουλή την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου «Είναι η Ελλάδα, είναι ο Λαός μας, είναι η Δημοκρατία. Για την πορείας μας στο μέλλον θα πρέπει, οριστικά να αρθούν όλες οι συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου και να απαλλαγούμε από δουλείες...να ψηφίσουμε ένα νόμο – μνημείο και ορόσημο – μεταξύ δύο εποχών». Η δημοκρατία, όμως, κατάφερε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η Χούντα. Φίμωσε τον Μπακογιάννη στις 26/9/1989 λίγο πριν μπει στο γραφείο του. Κατά ένα περίεργο τρόπο, την ίδια ημέρα εγκρίνεται η χρηματοδότηση για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ευρυτανίας.

Το λεγόμενο «βρώμικο 89» δε μπόρεσε να καταλάβει τη φράση ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Ο ερευνητής διαπιστώνει ότι η μικροιστορία του Παύλου Μπακογιάννη γίνεται μακροιστορία και αγγίζει μια ολόκληρη χρονική περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που πολλοί θέλουν να λησμονήσουν. Η ιστορία, όμως, κάνει κύκλους και επανέρχεται...

«Μόνον άνθρωποι ελεύθεροι μπορούν να οικοδομήσουν μια ελεύθερη ανοιχτή κοινωνία που να τους ταιριάζει και μέσα σ' αυτήν να μπορούν να δημιουργήσουν.»

Enhanced by Zemanta

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς θα κινηθούν τα τρένα και ο Προαστιακός την Τετάρτη 18-9 - Ολες οι αλλαγές στα δρομολόγια

Προβλήματα στις μετακινήσεις με το τρένο και τον προαστιακό σιδηρόδρομο θα έχει αύριο το επιβατικό κοινό, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας, από τις 11:00 έως τις 15:00, που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα υπάρξουν ματαιώσεις δρομολογίων στα τρένα του ΟΣΕ, ενώ δεν θα εξασφαλίζεται η κυκλοφορία με τους συρμούς του μετρό από Δ. Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών που ματαιώνονται είναι τα εξής:

Μεταξύ Αθηνών- Θεσσαλονίκης- Αθηνών: IC 52, IC 55, IC 54, IC 57. Η αμαξοστοιχία IC 56 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης.
Μεταξύ Αθηνών- Καλαμπάκας- Αθηνών: 884, 885.
Μεταξύ Αθηνών- Χαλκίδας- Αθηνών: 1540, 1542, 1544, 1546, 1548, 1538 (μεταξύ Οινόης- Χαλκίδας) 1545, 1547, 1549, 1551, 1553, 1543 (μεταξύ Χαλκίδας- Οινόης). Τα τελευταία δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν είναι από Αθήνα προς Οινόη στις 08:50, από Αθήνα προς Χαλκίδα στις 07:50, από Χαλκίδα προς Αθήνα στις 08:28 και από Οινόη προς Αθήνα στις 09:52.
Μεταξύ Αλεξανδρούπολης- Δικαίων- Αλεξανδρούπολης: 1682, 1683. Η αμαξοστοιχία 1684 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης.
Μεταξύ Θεσσαλονίκης- Έδεσσας- Φλώρινας- Θεσσαλονίκης: 735, 738, 3737, 3740, IC 83, IC 86.
Μεταξύ Θεσσαλονίκης- Λάρισας- Θεσσαλονίκης: 1596, 1598, 2590, 1599, 2591, 2593. Η αμαξοστοιχία 2592 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης.
Μεταξύ Λάρισας- Βόλου- Λάρισας: 1575, 1576, 1577, 1578, καθώς και τα λεωφορεία Β575, Β576, Β577, Β570.
Μεταξύ Λιανοκλαδίου- Λαμίας- Στυλίδας- Λιανοκλαδίου: 4528, 4529, 5522, 5523, 5524, 5525.
Μεταξύ Αγ. Ανδρέα- Πάτρας- Ρίου- Αγ. Βασιλείου: 1309, 2301, 2302, 2303, 2304, 2305, 2306, 2307, 2308.
Μεταξύ Αεροδρομίου- Κιάτου- Αεροδρομίου: 4408, 4410, 4412, 4414, 4416, 4411, 4413, 4415, 4417, 4419. Τα τελευταία δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν είναι από αεροδρόμιο προς Κιάτο στις 08:44 και από Κιάτο προς αεροδρόμιο στις 09:25.
Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων μεταξύ Κιάτου- Πάτρας και αντιστρόφως: Λ06, Λ08, Λ05.
Μεταξύ Αεροδρομίου- Α. Λιοσίων- Αεροδρομίου: 4220, 4222, 4224, 4226, 4228, 4230, 4232, 4234, 4236, 4219, 4221, 4223, 4225, 4227, 4229, 4231, 4233, 4235. Η αμαξοστοιχία 4418 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης. Τα τελευταία δρομολόγια που θα πραγματοποιηθούν είναι από αεροδρόμιο προς Α. Λιόσια στις 10:11 και από Α. Λιόσια προς αεροδρόμιο στις 10:02.
Μεταξύ Διακοπτού- Καλαβρύτων- Διακοπτού: 1332, 1333. Η αμαξοστοιχία 1336 θα κυκλοφορήσει μετά τη λήξη της στάσης.


Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

Αντί για πρωτοβρόχια, καταιγίδες!

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από Δευτέρα έως και Παρασκευή


Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα με πρόσκαιρη κακοκαιρία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Το κύμα της κακοκαιρίας θα κρατήσει όλη την εβδομάδα με απότομα μπουρίνια και ισχυρούς ανέμους.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Δευτέρα

Με το καλημέρα ξεκινά η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, καθώς τη Δευτέρα περιμένουμε νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και νότια, με βαθμιαία επέκταση στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας, ενώ τα φαινόμενα στα δυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση, ενώ στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς, όπου τις μεσημεριανές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ, με εξασθένηση στη συνέχεια.

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι κυρίως στα γύρω ορεινά περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 28 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 20 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 13 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, αλλάς την Ήπειρο η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 21 βαθμούς, 20 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 20 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, όπου πρόσκαιρα θα στραφούν σε δυτικούς ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση μετά το απόγευμα.

Τρίτη

Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα αρχικά θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, όμως βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά τόπους στα δυτικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής όμως διάρκειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια όμως ένταση, ενώ η θερμοκρασία δε θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη

Αγριεύει ο καιρός την Τετάρτη στα βόρεια, ενώ φτιάχνει στα νότια, καθώς στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές, κυρίως στις βορειότερες περιοχές, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα από την άλλη περιμένουμε κυρίως νεφώσεις.

Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Πέμπτη το σκηνικό του καιρού δε θα σημειώσει κάποια αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα ανατολικά και νότια, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές

Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και το Σάββατο στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

"Κράτος – παρωδία, που για να φανεί σήμερα ότι γλιτώνει χρήματα, διαλύει τον αυριανό προϋπολογισμό όλων των υπουργείων!"


«Η χώρα στον γύψο και τα υπουργεία… χτενίζονται! Αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι και διαλύουν τη δημόσια διοίκηση, που πλήττουν επιχειρήσεις και προμηθευτές και που συνολικά, δίνουν την εικόνα μίας πλήρους αποσύνθεσης της κρατικής μηχανής».
Με αυτό τον τρόπο σχολιάζει ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος την πλήρη… παράνοια που καθημερινά διέπει την λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς πολλά υπουργεία προκηρύσσουν διαγωνισμούς για προμήθειες υλικών και παροχή υπηρεσιών, με δέσμευση των απαιτούμενων πιστώσεων από τον λειτουργικό τους προϋπολογισμό, στη συνέχεια κατακυρώνουν και υπογράφουν συμβάσεις με εταιρείες, οι οποίες όμως όταν υποβάλλουν τιμολόγια για να πληρωθούν, «τρώνε πόρτα» από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συμβουλίου που δεν εγκρίνουν τα χρηματικά εντάλματα!

Οι αιτιολογίες που βρίσκουν οι Επίτροποι, δεν έχουν να κάνουν με τον έλεγχο την τήρησης των νόμιμων διαδικασιών, αλλά με αμφισβητήσεις σε θέματα εκτός δικαιοδοσίας των και επιπλέον, παγώνουν τις υποθέσεις αυτές και ενεργούν με καθυστερήσεις μηνών αδιαφορώντας για το ότι, αυτό επιβαρύνει επιπλέον με τόκους και άλλα έξοδα το Δημόσιο. Έτσι, χάνονται οι ελάχιστες πιστώσεις των προϋπολογισμών, τιμωρούνται οι συνεπείς εταιρείες, που όπως και οι ίδιοι παραδέχονται πως, δεν ευθύνονται για όλο αυτό που συμβαίνει και διαλύουν ακόμα πιο πολύ τον ήδη κατακερματισμένο ιδιωτικό τομέα του 1,2 εκατομμυρίων ανέργων!

«Το φαινόμενο αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει παντού η αίσθηση ότι υπάρχει άνωθεν εντολή για φρενάρισμα όλων των πληρωμών. Μία άτυπη στάση πληρωμών, δηλαδή, προκειμένου να επιτυγχάνεται, έστω και συγκυριακά ή πρόσκαιρα, κάποιο λογιστικό αποτέλεσμα που επιθυμεί η κυβέρνηση» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος μάλιστα προσθέτει πως καθώς το Υπουργείο Οικονομικών είδε ότι η Δικαιοσύνη δικαιώνει τους προμηθευτές των υπουργείων, ψήφισε τον νόμο Ν.4072/12, δίνοντας παράλληλα οδηγία να μην εκτελούνται οι διαταγές πληρωμής των δικαστηρίων, αλλά να προσβάλλονται εκ νέου, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση.

Ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, κάνει λόγο για κουτοπονηριές, καθώς αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί να μετατίθενται στους επόμενους προϋπολογισμούς των υπουργείων, τα οποία με αυτό τον τρόπο έχουν κάθε χρόνο και μικρότερο προϋπολογισμό, το δημόσιο να πληρώνει πολλά χρήματα σε τόκους, η δικαιοσύνη να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο και πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να φοράνε… κρατικό «φέσι», σε μια εποχή μάλιστα που σχεδόν όλες αγωνίζονται να επιβιώσουν.

«Μπανανία σε όλο της το μεγαλείο!» αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως εάν οι… σοφοί του υπουργείου Οικονομικών συνυπολογίσουν την τεράστια επιβάρυνση που επιφέρουν στο κράτος με αυτές τις μεθοδεύσεις θα καταλάβουν πόσο… ανεγκέφαλοι είναι.

Καταλήγοντας, τονίζει: «Σε λίγο, τα Υπουργεία θα καταρρεύσουν, λόγω αδυναμίας συντήρησης, επισκευής, λειτουργίας μιας και δεν μπορούν να υλοποιήσουν τους ήδη κουτσουρεμένους ετήσιους λειτουργικούς προϋπολογισμούς τους και υποχρεωτικά χρεώνουν τους επόμενους! Τρανά παραδείγματα αυτής της πολιτικής είναι τα Υπουργεία Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας. Αντί λοιπόν να συμμαζέψουν τα οικονομικά του χώρου τους οι εκάστοτε Υπουργοί, Αναπληρωτές και Υφυπουργοί οδηγούνται σε ένα κυνήγι «μαγισσών» και στο τέλος, αφού αποδεικνύονται «ανίκανοι» να δώσουν λύση στα οικονομικά αδιέξοδα που οι ίδιοι οδήγησαν τη Χώρα μας, ενώ τα πολιτικά τους παπαγαλάκια διαλαλούν ότι, λαμβάνουν «αποφάσεις σταθμούς» στην ιστορία των Υπουργείων τους….. Μια τέτοια απόφαση είναι αυτή που λήφθηκε πρόσφατα στο ΥΠΕΘΑ και αφορά στην «εξυγίανση» των ΕΑΣ. Σε λίγες εβδομάδες μια άλλη «σοφή απόφαση» θα είναι η απόλυση των μη μονιμοποιημένων ΕΠ.ΟΠ και πριν βγει το έτος θα αποφασίσουν για το καλό όλων….. και το οριστικό κλείσιμο των Ναυπηγείων! Αντίστοιχα, στα άλλα δύο Υπουργεία που προαναφέρθηκαν, θα προβούν σε «αλλαγή καθεστώτος» των Νοσοκομείων, δηλαδή σε υποβάθμιση του υγειονομικού λειτουργικού τους βαθμού, αλλά και των παρεχομένων σ’ αυτά υπηρεσιών. Ενώ το Υπουργείο Παιδείας, για το καλό του Έθνους μας και της εκπαίδευσης των νέων μας, θα αποφασίσει σταδιακά και το κλείσιμο των δημόσιων παιδικών σταθμών και σχολείων, οδηγώντας την ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1960, όπου το δικαίωμα στη μόρφωση είχαν ΜΟΝΟ οι έχοντες!!!

Αυτό το Κράτος παρωδία, οφείλει να αλλάξει ρότα ΆΜΕΣΑ και για να γίνει αυτό, θα πρέπει ΟΛΟΙ μας ανεξαρτήτως του τι πιστεύαμε στο παρελθόν, ή του τι πιστεύουμε σήμερα, να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να διώξουμε αυτούς που στερούν από τα παιδιά μας το δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα! Εάν δεν το κάνουμε τώρα, σύντομα θα δούμε να εξαφανίζονται μέσα από τα χέρια μας οι ελάχιστες οικονομίες μας στην Τράπεζα, το αυτοκίνητό μας, το σπίτι μας και φοβούμαι πως, οι ουρές των συσσιτίων θα γίνουν πλέον όχι καθημερινό θέαμα για τα ΜΜΕ, αλλά μια σκληρή και όχι εικονική πραγματικότητα!».

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Παραιτήθηκε ο Μαρτίνης και άλλοι 12 από τον Ερυθρό Σταυρό

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΕΣ που υπήρξε και επικεφαλής του «Ερρίκος Ντυνάν» με επιστολή του προανήγγειλε «πρωτοβουλία για το μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία και για μία νέα, πιο λαμπρή, πιστεύουμε, σελίδα της ένδοξης ιστορίας του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού της χώρας μας...»


Την παραίτησή τους υπέβαλαν το απόγευμα της Τρίτης  τα  13 εκ των 25 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) , μεταξύ των οποίων και ο τέως πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Ανδρέας Μαρτίνης.

Πρόκειται για μία ενέργεια που δημιουργεί νέα δεδομένα στον ΕΕΣ καθώς σε πρώτη φάση δρομολογεί τον ορισμό νέων μελών στο ΔΣ με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος για τα σωματεία που μένουν ακέφαλα και υποχρεώνει το υπουργείο Υγείας να δώσει τις δέουσες διοικητικές λύσεις.

Με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης ο τέως πρόεδρος του ΕΕΣ κ. Ανδρέας Μαρτίνης, ο οποίος είχε παραιτηθεί προ 12μηνου από την προεδρία του ιδρύματος, είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις αναφέροντας ότι «στη σημερινή συνεδρίαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ, με δέκα συνοδοιπόρους στη μακρά διοικητική διαδρομή μου, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για το μεγάλο άνοιγμα προς την κοινωνία και για μία νέα, πιο λαμπρή, πιστεύουμε, σελίδα της ένδοξης ιστορίας του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού της χώρας μας...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση των τελικά 13 -και όχι 11 όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τέως προέδρου μελών του ΔΣ-  σχετίζεται και με τις δυσμενείς εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες με το «Ερρίκος Ντυνάν», το κοινωφελές θεραπευτήριο του φερώνυμου ιδρύματος που ίδρυσε και διηύθυνε ο κ. Μαρτίνης. Σημειώνεται ότι το «Ντυνάν» τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία, έχοντας  τεράστια χρέη, αλλά και στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών για μείζονα οικονομικά και διαχειριστικά ζητήματα επί διοίκησης του κ. Μαρτίνη.

Άλλες πηγές, επισημαίνουν ότι η παραίτηση των 13 μελών του ΔΣ του ΕΕΣ και ο μονόδρομος των εξελίξεων που σηματοδοτούν,  σχετίζεται με την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας και στον υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κλιμακίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού –στις 22 Αυγούστου. Ανάλογη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί και στο τέλος του περασμένου έτους με στελέχη τότε του υπουργείου Υγείας να κάνουν λόγο για σοβαρές επισημάνσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στους έλληνες αρμόδιους αναφορικά  με τη δράση και τα οικονομικά πεπραγμένα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Συντάξεις με μπόνους για 700.000 γονείς

Tην ευκαιρία πρόωρης συνταξιοδότησης δίδει το Υπουργείο Εργασίας σε γονείς που είναι ασφαλισμένοι σε ταμεία μισθωτών (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών) ή ελεύθερων επαγγελματιών και έχουν παιδιά είτε ενήλικα είτε ανήλικα.


Υπολογίζεται ότι, στο εξής, 700.000 ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις μεταβατικές διατάξεις του ασφαλιστικού και να κατοχυρώσουν σύνταξη από τα 50 ή ακόμα και χωρίς όριο ηλικίας, λόγω τέκνων.

Μάλιστα, αν τα παιδιά γεννήθηκαν μετά το 2000, τότε ο χρόνος που μπορούν να κατοχυρώσουν για να βγουν πιο εύκολα στη σύνταξη φθάνει τα 5 έτη και - το σημαντικότερο- είναι και δωρεάν.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη με προσμέτρηση χρόνου παιδιών αφορά εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που εκτιμάται από αρμόδιους παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης και των Ταμείων ότι έχουν είτε ένα ανήλικο παιδί είτε τρία παιδιά, αποκτηθέντα μετά το 2000.

Διαβάστε αναλυτικά τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις

ΙΚΑ

Μητέρες με ανήλικο παιδί:

Βγαίνουν στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που ισχύει για τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης, αρκεί, όταν τις συμπλήρωσαν, να είχαν και ανήλικο παιδί. Μία μητέρα ασφαλισμένη το 2010 που είχε τις 5.500 μέρες και έχει ανήλικο βγαίνει στη σύνταξη στα 55, ενώ μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και στα 50 με μειωμένη.

Ασφαλισμένη το 2009 που είχε τις 5.500 μέρες και έχει ανήλικο μπορεί να πάρει σύνταξη στα 55, ακόμα και αν σε αυτήν την ηλικία το παιδί της δεν είναι ανήλικο.

ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σύνταξη γυναικών με ανήλικο παιδί:

Οι μητέρες που συμπληρώνουν 25ετή υπηρεσία το 2010 και έχουν ανήλικο παιδί παίρνουν σύνταξη στα 50. Με 25ετία το 2011 παίρνουν σύνταξη στα 52 (μειωμένη στα 50). Με 25ετία το 2012 παίρνουν σύνταξη στα 55 (μειωμένη στα 53). Τα ίδια κριτήρια ισχύουν και για τους χήρους.

Σύνταξη γυναικών με τρία παιδιά:

Έως το 2010, οι εργαζόμενες μητέρες με τρία παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2000 και 20 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν δωρεάν έως και πέντε χρόνια ασφάλισης και να βγουν άμεσα στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

Από το 2011 μπαίνει όριο ηλικίας (52-55) και ο χρόνος λόγω τέκνων δεν εξαγοράζεται. Επίσης, δεν χορηγείται μειωμένη η σύνταξη.

(Χρήση των διατάξεων μπορούν να κάνουν και οι διαζευγμένοι άνδρες με τρία παιδιά, όπως επίσης και οι χήροι).

ΕΤΑΑ - ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

Σύνταξη γυναικών με ανήλικο:

Με 21,5 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 έχουν το δικαίωμα να πάρουν σύνταξη και μετά την 1/1/2013, αφού συμπληρώσουν τα 50, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι ανήλικο τέκνο.

Με 22 έτη ασφάλισης μέχρι την 31/12/2011 ή 22,5 έτη έως τις 31/12/2012 έχουν το δικαίωμα να πάρουν σύνταξη στα 55 ή 58 τους χρόνια.

Με 23 έτη ασφάλισης από 1/1/2013 παίρνουν σύνταξη στα 67.

Διαβάστε επίσης: Σύνταξη στα 50 για 700.000 γονείς, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 08:09

Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστρέφει από αύριο ο δακτύλιος


Σε ισχύ τίθενται και πάλι από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος), καθώς και στο Λεκανοπέδιο Αττικής (πράσινος δακτύλιος), τα οποία επεκτείνονται μέχρι και τον μεγάλο δακτύλιο.

Ειδικότερα:

Ι. ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΜΙΚΡΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ):

Τα όρια του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους:

Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ το μέτρο δεν ισχύει.

Στις οδούς και λεωφόρους που περικλείονται από τον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, καθώς και των Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους (μονά - ζυγά).

Δεν υπάγονται στις παραπάνω απαγορεύσεις και κυκλοφορούν χωρίς κανένα περιορισμό, στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ:

α) Τα οχήματα των κατηγοριών που εξαιρούνται των περιορισμών, καθώς και τα οχήματα των κατηγοριών που απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, οι οποίες χορηγούνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμ ΔΜΕΟ/οικ./3253/στ/0718/Φ.911 από 20/22.8.2013 (ΦΕΚ Β΄ 2048) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.


β) Τα οχήματα των κατηγοριών που εμπίπτουν στα μέτρα του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, δηλαδή:

Τα ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 5 και Euro 6 ή μεταγενέστερης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιούν (βενζίνη, πετρέλαιο,υγραέριο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και,

Τα οχήματα που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους αέρια καύσιμα (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και περιβαλλοντικής κατηγορίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km.

Αιτήσεις για εξαίρεση

Για τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εσωτερικά του ΜΙΚΡΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, προβλέπονται ειδικές Ζώνες εισόδου - εξόδου.

Οι αιτήσεις από τους δικαιούμενους σύμφωνα με την παραπάνω περίπτωση α΄, θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2013, κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 08:00΄ έως 14:00΄ και Σάββατο, ώρες 08.00΄ έως 12.00΄ στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, (Θ. Δηλιγιάννη 24-26, 4ος όροφος).

Οι ειδικές άδειες κυκλοφορίας στον ΜΙΚΡΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ που είχαν χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για το έτος 2012-2013, δεν ισχύουν για τη νέα περίοδο 2013-2014.

ΙΙ. ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και των λεωφορείων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1990, εντός της ζώνης του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ.

Κατά την έναρξη κάθε νέου ημερολογιακού έτους, η παραπάνω χρονολογία προσαυξάνεται κατά ένα έτος.

Τα όρια του ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ, καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς καιλεωφόρους:

Παραλιακή λεωφόρος - Αλίμου - Βουλιαγμένης - Ελ. Βενιζέλου - Περιμετρική Υμηττού - Κατεχάκη - Μεσογείων - Αγ. Παρασκευής - Χαλανδρίου - Παπανικολή - (Κ. Παλαιολόγου) - Καποδιστρίου - Κύμης - Κασταμονής - Χαλανδρίου - Αναγεννήσεως - Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας - Αθηνών - Θηβών - Γρ. Λαμπράκη έως Κερατσίνι.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η Λ. Κηφισού και η Λ. Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λ. Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

ΙΙΙ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Οι ημέρες και ώρες ισχύος όλων των ως άνω περιοριστικών μέτρων, είναι οι εξής:

Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 07.00΄ έως 20.00΄,
Παρασκευή, ώρες 07.00΄ έως 15.00΄.

Τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιούνται 24ωρες απεργίες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα μέτρα δεν ισχύουν.

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Διοικητικό πρόστιμο 200,00 €).

Ειδικά για τις προϋποθέσεις της ελεύθερης κυκλοφορίας των οχημάτων της παραπάνωπερίπτωσης Ι, (β΄), αλλά και τους περιορισμούς της περίπτωσης ΙΙ, που προβλέπονται από τον ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλευθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (www.ypeka.gr).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...