Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Κλιμακώνεται ο αγώνας για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

«Μετά τη συγνώμη του Γερμανού Προέδρου κ. Γιόαχιμ Γκάουκ: από την αναγνώριση του ηθικού χρέους της Γερμανίας στην απόδοση δικαιοσύνης».

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα σας καλεί σε συνέντευξη τύπου, που παραχωρεί στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 στις 12 μ, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα) με στόχο την ενημέρωση του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης για το μείζον ζήτημα της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Θέματα
  1. Απολογισμός της επίσκεψης του Προέδρου της Ο.Δ.Γ. κ. Γιόαχιμ Γκάουκ στην Ελλάδα και της συνολικής παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.
  2. Άσκηση πίεσης για την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
  3. Η θέση του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και το μέχρι σήμερα χειρισμό του ζητήματος.
  4. Τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης: ανακοίνωση σημαντικής πρωτοβουλίας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης για την κλιμάκωση του αγώνα μας.

Ομιλητές
  • Μανώλης Γλέζος, Βουλευτής και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.
  • Χριστίνα Σταμούλη, νομικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του  Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
  • Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης κι εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας μας στους Λυγκιάδες.

Θα αναγνωσθούν μηνύματα των συναγωνιστών Christophe Schminck – Gustavus, Καθηγητή της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο οποίος τεκμηρίωσε και ανέδειξε το Ολοκαύτωμα στους Λυγκιάδες και της Ομάδας «ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο.

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο Στέφανος Ληναίος, συντονιστής της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.

Στη συνέντευξη τύπου θα παρίστανται και θα λάβουν το λόγο οι Πρόεδροι των Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων ΠΣΑΕΕΑ (Στέλιος Ζαμάνος), ΠΟΑΕΑ (Βασίλης Μπρακατσούλας), ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Χρήστος Τζιντζιλώνης), καθώς και άλλα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνέντευξη τύπου θα ακολουθήσει συζήτηση με τους πολίτες.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα θεωρεί την παρούσα συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Ειδικά τώρα, που διά του Προέδρου της, η Γερμανία αποδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση 70 ετών, την ευθύνη της για τις αποτρόπαιες πράξεις που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατά την διάρκεια της Κατοχής, χωρίς όμως να συνοδεύεται, ως όφειλε, η δήλωση αυτή του κ. Γιόαχιμ Γκάουκ από τις απολύτως επιβεβλημένες δεσμεύσεις έμπρακτης μεταμέλειας, αποκατάστασης και απόδοσης δικαιοσύνης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί από τις δίκαιες και απαράγραπτες αξιώσεις της χώρας μας, αλλά παράλληλα επισημαίνουμε ότι η διεκδίκησή τους, μέχρι σήμερα, δεν έγινε με ενεργό, συστηματικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ο πολύχρονος, επίπονος και επώδυνος αγώνας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, από κοινού με τις Ενώσεις Θυμάτων, τις Αντιστασιακές Οργανώσεις, τους Μαρτυρικούς Δήμους, κοινωνικούς φορείς και δημοκράτες, στην Ελλάδα και τη Γερμανία, έχει φέρει ήδη τους πρώτους καρπούς. Η αναγκαιότητα διατήρησης και ανάδειξης της μνήμης έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ελληνικού Λαού, ενώ ταυτόχρονα συνεχώς πυκνώνουν οι αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι παρεμβάσεις των συναγωνιστών μας στη Γερμανία.

70 χρόνια μετά τη λήξη της Κατοχής έχει έλθει, επιτέλους, η ώρα για τη δικαίωση της Θυσίας του Ελληνικού Λαού. Μιας Θυσίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από το ναζιστικό ζυγό. Κάτι που η Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί. Η καταβολή των αποζημιώσεων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών και την αρπαγή του πλούτου του λαού μας, καθώς και η επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών αποτελούν προϋπόθεση για να ανοίξει μία νέα περίοδος ειρήνης και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, με θεμέλια την ειλικρίνεια, την ισότητα και την αμοιβαιότητα. 

Η δυναμική διεκδίκηση των απαράγραπτων και δίκαιων αξιώσεών μας αποτελεί εθνική και λαϊκή επιταγή και συνιστά δέσμευση ζωής για τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.  

www.holocaust.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...