Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Η μικρή γοργόνα της Κοπεγχάγης «έκλεισε» τα 100 της χρόνια

Εκατό «ζωντανές» γοργόνες με μπικίνι και με ζωγραφισμένα τα σώματά τους σε καφέ τόνους, γιόρτασαν τα γενέθλια


Όποιος επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επισκεφθεί τη μικρή γοργόνα, η οποία βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο στο λιμάνι της πόλης. Άλλωστε αυτό είναι το σήμα κατατεθέν της πανέμορφης ευρωπαϊκής πόλης. 

Σήμερα, το μπρούτζινο άγαλμα, που αναπαριστά την πασίγνωστη ηρωίδα του ομώνυμου παραμυθιού του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1913, έκλεισε τα 100 του χρόνια.

Οι Δανοί το γιόρτσαν με μια εντυπωσιακή παράσταση στην προκυμαία της πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν 100 «ζωντανές» γοργόνες. Γυναίκες με μπικίνι και με ζωγραφισμένα τα σώματά τους σε καφέ τόνους συμμετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Οργανισμός Τουρισμού της Δανίας σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στο Άμστερνταμ, το Αμβούργο και το Όσλο.

Χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ποζάρουν κάθε χρόνο για μια αναμνηστική φωτογραφία με τη Μικρή Γοργόνα, η οποία έχει ύψος μόλις 1,25 μέτρο. Μεταξύ αυτών ήταν ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο.

Από το 2003 οι Δανοί γιορτάζουν τις επετείους αποκάλυψης του έργου, που ολοκληρώθηκε το 1913, με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Έκτοτε κάθε Αύγουστο στην αποβάθρα πραγματοποιείται πάρτι γενεθλίων με μουσική και μπαλόνια και ισάριθμες των χρόνων της γοργόνας νεαρές κοπέλες βουτούν στη θάλασσα σχηματίζοντας με τα κορμιά τους την ηλικία της!

Το άγαλμα του κοριτσιού με την ψαρίσια ουρά έχει γίνει αρκετές στόχος βανδάλων. Δύο φορές έχασε το κεφάλι του, του έχουν πετάξει μπογιές και του έχουν φορέσει μπούρκα. Το 2010 μεταφέρθηκε για έξι μήνες στην Κίνα και εκτέθηκε στο περίπτερο της Δανίας στη Διεθνή Έκθεση του 2010 που φιλοξενήθηκε στη Σαγκάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...