Στο προσκήνιο και η υπόθεση του μικρού Μπεν Νίνταμ που "χάθηκε" το 1991 - Μάρτυρες ισχυρίζονται ότι τον είδαν στον ίδιο καταυλισμό με τη Μαρία - Τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα οι δύο Ρομά - Ερωτήματα για το πώς εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης - Τί γίνεται με παιδιά που είχαν δηλωθεί νεκρά αλλά δεν βρέθηκαν τα σώματά τους - Διάταξη για τα πιστοποιητικά γέννησης φέρνει το υπ. Εσωτερικών
Προς κάθε κατεύθυνση συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση του 4χρονου κοριτσιού, ενώ συνεργασία υπάρχει και με την Interpol καθώς εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ύπαρξης διεθνούς κυκλώματος αρπαγής ανηλίκων.
Οι έρευνες συνεχίζονται και σε σχέση με τα υπόλοιπα 14 παιδιά του ζευγαριού. Ο 40χρονος και η 39χρονη θα απολογηθούν τη Δευτέρα, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, ενώ τη Δευτέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες τους.
Η υπόθεση της 4χρονης έχει ξυπνήσει μνήμες άλλων χαμένων παιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς το θέμα έχει πάρει διεθνή διάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γονείς της Μαντλίν ΜακΚάν η οποία σε ηλικία τριών ετών τον Μάιο του 2007 εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου Πράγια ντα Λουζ της Πορτογαλίας, δήλωσαν ότι οι ελπίδες τους αναπτερώνονται. Σε αυτρό βέβαια συνέβαλαν και νέες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που είδαν κάποιον άνδρα να μεταφέρει το κορίτσι από το δωμάτιο της οικογένειας.
Στο προσκήνιο η απαγωγή του Μπεν Νίνταμ
Η υπόθεση όμως που παίρνει νέες διαστάσεις μετά την περιπέτεια της 4χρονης είναι αυτή του Μπεν Νίνταμ, που είχε απαχθεί από ξενοδοχείο της Κω το 1991.
Η οικογένεια του Μπεν νιώθει ότι έφτασε η ώρα να βρεθεί μετά από χρόνια αγώνων το παιδί της. «Οι αρχές στην Ελλάδα μας έλεγαν πάνταότι οι τσιγγάνοι δεν κλέβουν παιδιά. Τώρα ξέρουμε ότι κλέβουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του Μπεν, Κέρι.
Οι γονείς του Μπεν, που πλέον θα είναι 24 ετών, θεωρούν ότι τώρα θα δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην μαρτυρία του Αντώνη Μπέντζιου, ο οποίοςαπέδρασε από τη φυαλκή και βρέθηκε στον καταυλισμό των τσιγγάνων στη Λάρισα το 1991, ψάχνοντας τον δικό του γιο, Ράμπο, που τότε έμενε με την γνωστή οικογένεια τσιγγάνων, Κερίμι. Σϋμφωνα με τις αποκαλύψεις που είχε κάνει στους παππούδες του Μπεν το 1996 στον καταυλισμό είχε δει ένα αγόρι που έμοιαζε πολύ με τον Μπεν και όταν ρώτησε ποιος είναια υτός, το «κεφάλι» της οικογένειας του απάντησε:«Τον αρπάξαμε από την Κω».
Ο Μπέντζιος είχε δώσει και κατάθεση στην αστυνομία, αλλά οι αρχές δεν έδωσαν ποτέ την πρέπουσα σημασία.
Οι ΜακΚάν πάντα πίστευαν ότι οι τσιγγάνοι ήταν το κλειδί της υπόθεσης και μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης της Μαρίας ικετεύουν: «Βοηθήστε μας να βρούμε το γιο μας. Κάποιος πρέπει να αρχίσει να μας δίνει σημασία. Ο Μπεν είναι τώρα 24 ετών. Έχουν περάσει 22 χρόνια και είναι πάρα πολλά».
Οι ελπίδες τους ότι ο γιος τους θα βρεθεί βασίζεται και σε μαρτυρία ενός οδηγού ταξί, ο οποίος είχε καταθέσει ότι είχε δει το αγόρι στον καταυλισμό μαζί με ένα μέλος της οικογένειας Κερίμι.
Προβληματισμός για τις ενέργειες του Δήμου
Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν από το καθεστώς για την σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Ο δήμος Αθηναίων ισχυρίζεται πως «με την εφαρμογή του νόμου 344/76, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης δεν απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης από μαιευτήριο, αλλά αρκεί η δήλωση ενός γονέα και δύο επιπλέον μαρτύρων, που ήταν παρόντες κατά τη γέννηση του παιδιού. Ληξιαρχική πράξη γέννησης εκδίδεται από τον δήμο, στον οποίο ο γονέας δήλωσε ότι έλαβε χώρα το γεγονός. Αν και ο νόμος επιβάλλει τη δήλωση της γέννησης εντός 10 ημερών, εντούτοις προβλέπει ότι οι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού, ακόμη έως και την ενηλικίωσή του, με καταβολή χρηματικού προστίμου».
Αυτός όμως ο ισχυρισμός καταρρίπτεται πολύ εύκολα. Ο καθένας μπορεί να δει τα πιστοποιητικά που χρειάζονται για την έκδοση ληξιαρχικής πράξης γέννησης, μπαίνοντας στην Εθνική Πύλη Δημόσια Διοίκησης.
Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε δια του αναπληρωτή υπουργού Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα καταθέσει διάταξη «που θα διασφαλίζει το αδιάβλητο τόσο της μητρότητας όσο και της πατρότητας κάθε νεογέννητου παιδιού».
«Σε όσα γεννιούνται σε νοσοκομείο θα χρειάζεται , όπως προβλέπει ήδη ο νόμος, πιστοποίηση τόσο από τον γιατρό όσο και από το νοσοκομείο. Για όσα παιδιά γεννιούνται εκτός μαιευτηρίου θα απαιτείται η χρήση αδιαμφισβήτητων μέσων της τεχνολογίας, της ιατρικής και του Δικαίου» αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Γρηγοράκου.
Συναγερμός σε οικογένειες με παιδιά δηλωμένα ως νεκρά
Η υπόθεση της 4χρονης έχει εγείρει πολλά ερωτήματα και για την πιθανή δράση κυκλωμάτων εμπορίας παιδιών στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια των οποίων τα παιδιά έχουν δηλωθεί νεκρά, ωστόσο, οι υποθέσεις τους είναι ασαφείς και έχουν ήδη πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Χαρακτηριστική περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Θεσσαλονίκη το οποίο, σύμφωνα με αποκάλυψη του ΣΚΑΪ, είχε χάσει το νεογέννητο παιδί του το 2009. Στη συνέχεια οι άνθρωποι από το νοσοκομείο αρνήθηκαν στους γονείς να δουν το νεκρό παιδί τους ισχυριζόμενοι ότι υπήρχε κίνδυνος μολύνσης. Ωστόσο, επειδή η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης οι γονείς ζήτησαν εκταφής της σωρού για να διαπιστώσουν έκπληκτοι ότι το φέρετρο του παιδιού τους ήταν άδειο.
Αυτή τη στιγμή οι άτυχοι γονείς είναι ακόμη ένα ζευγάρι που έχει ζητήσει εξετάσεις DNA για να διαπιστώσει μήπως η μικρή Μαρία είναι το χαμένο αγγελούδι τους καθώς ταιριάζουν τόσο η ηλικία όσο και τα χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου